Voorjaar

Langzaam maar zeker schakelen we (eindelijk!) over naar warmer fietsweer. De lente staat voor de deur, een heugelijke periode voor ons fietsers. Voor sommigen onder ons is het een verderzetting van het fietsen in de winter. Voor anderen komt de fiets van onder het stof vandaan om de eerste zonnestralen terug op te nemen. Het belangrijkste is dat we (weer) op de fiets gaan zitten en het nieuwe fietsseizoen zo soepel mogelijk opstarten. Wij geven je enkele tips om het nieuwe wielerseizoen goed aan te vliegen.

Zorg ervoor dat je fiets klaar is voor de lente

In het geval dat je fiets al even geen daglicht meer heeft gezien, is het waarschijnlijk niet alleen je lichaam die klaargestoomd moet worden voor de lente. Ook je fiets kan dan de nodige aandacht gebruiken. Of wanneer je flink de winter hebt doorgefietst, dan zal het nodige zout, modder en vocht je fiets een moeilijke tijd bezorgd hebben. Geef daarom je fiets een goede lentebeurt. Laat de (binnen)banden, aandrijflijn en alle kabels controleren op slijtage en vernieuw waar nodig. Misschien ook het goede moment om je fietsketting of stuurlint eens te vervangen. Spring met een lekker én veilig gevoel terug op je fiets. Geef ze daarom de nodige aandacht.

Take it easy

Begin er rustig aan, ook wanneer de temperaturen weer beginnen toe te nemen. Knieën en gewrichten moeten weer wennen wanneer je even niet meer op de fiets hebt gezeten. Bouw dus langzaam je fietsritme terug op en zorg ervoor dat je niet direct die 80 kilometer wilt fietsen. Laat je lichaam wennen en je zult er aanzienlijk sneller de vruchten van gaan plukken.

Draag lagen

April weet niet wat hij wil en in mei leggen alle vogels een ei. Oftewel, in de lente kan het nogal eens spoken wat betreft het weer. Wees dus voorbereid op slecht weer, maar zorg er tegelijkertijd voor dat je, bij warmere temperaturen, je kunt aanpassen. Door bijvoorbeeld een korte mouw Castelli Gabba te combineren met Nanoflex arm- en beenstukken, heb je eigenlijk een mooi en modulaire outfit allemaal in één te pakken. Wordt het te warm? Dan doe je de armstukken en beenstukken gewoon uit. Is het ’s ochtends toch nog wat fris, dan draag je de complete outfit. Bovenstaande configuratie is al bij veel fietsers een enorm succes gebleken. Combineer je dit bijvoorbeeld nog met een Sportful Hotpack vest, dan ben je extra gewapend tegen plotse lentebuien en windvlagen. De hotpack typeert zich door zijn ultralichte eigenschappen en de mogelijkheid om deze volledig in een kleine bal op te vouwen. Ideaal voor in de pocket van je jersey voor in het geval dat

Vergeet je zonnebril niet

Het beschermen van je ogen bij goed weer is erg belangrijk. Het fietsen in zonlicht kan vermoeiend zijn voor je ogen. UV stralen kunnen bovendien je ogen op lange termijn beschadigen. Zorg dus voor goede bescherming in de vorm van een kwalitatieve zonnebril. Zeker de investering waard aangezien het je aangenamer en comfortabeler laat fietsen. Bovendien vind je hier bij Bikewearoutlet de scherpste prijzen voor de mooiste fietsbrilmerken.

Bereid je fietsrit goed voor

Plan van tevoren goed je fietsrit uit. GPS fietscomputers zoals die van Garmin zijn de ideale fietsbuddy’s om mooie, nieuwe routes te ontdekken. In functie van je fitheid, kies voor de correcte afstanden of plan op de goede momenten stops in waar je even op adem kunt komen. Een tip van ons: gebruik www.fietsnet.be om handig allerlei fietsknooppunten met elkaar te verbinden en deze te downloaden naar je fietscomputer (mits deze natuurlijk een GPS/kaartfunctie bezit)

Kijk de Klassiekers op televisie

We hoeven niet altijd op de fiets te zitten om te kunnen genieten van onze favoriete sport! Ook het seizoen voor de pro’s begint weer. Bekijk de volledige wielerkalender met ook de Klassiekers hier.