Waar moet je op letten bij het aankopen van fietsschoenen

Fietsschoenen

Met goede fietsschoenen haal je beter rendement uit je pedaalslagen, door efficiënte overbrenging van de spierkracht via de voet naar de pedalen. De schoen moet dan ook optimaal passen. Het is daarom belangrijk dat de fietsschoen goed aansluit maar niet te strak zit. Wel moet je er rekening mee houden dat voeten uitzetten bij warmte en tijdens langere ritten, dus moet er ruimte over zijn in een fietsschoen. Deze ruimte zorgt er ook voor dat je minder last hebt van koude voeten tijdens je winterrit. De meeste moderne fietsschoenen kun je goed verstellen tijdens je rit, zodat je kunt spelen met de pasvorm. Voor een sprint kun je dan de schoenen nog even stevig aantrekken zodat je het maximale vermogen kunt benutten.

Voor de sluiting zijn meerdere mogelijkheden

  • BOA-sluiting: Door middel van een ronde sluiting draai je de koorden strak die je schoenen meteen beter aan je voet laten aansluiten. Met een Boa sluiting kun je de schoenen nauwkeurig afstellen zelf tijdens het fietsen.
  • Gesp-sluiting: Met bovenste gesp-sluiting kun je de schoenen sneller strakker of losser maken.
  • Klittenband: Met klittenbandbevestiging plak je als het ware de schoenen vaster of losser om je voet.

De lengte van de fietsschoen is minstens zo belangrijk als de breedte. Een fietsschoen gebruik je nu eenmaal niet hetzelfde als je normale schoenen. Tijdens het lopen heb je een afwikkeling van de voet, waardoor meer bewegingsruimte in de schoen nodig is. Bij fietsen heb je deze beweging in de schoen niet en dus is er minder extra ruimte in de schoen nodig. Een extra ruimte van 3 millimeter is vaak al voldoende. Zorg er wel voor dat je tenen goed kunnen bewegen anders zou je last kunnen krijgen van tintelende voeten.

Hak en zool

In een fietsschoen is de voet gefixeerd. Dit betekent dat je weinig bewegingsvrijheid hebt tijdens het lopen en dus minder comfort. Hoe stijver de schoen hoe meer kracht je kunt zetten wat resulteert in meer snelheid. Het type fietsschoen is dus sterk afhankelijk van het type fietser.

Schoenplaatjes

Het afstellen van de schoenplaatjes luistert zeer nauwkeurig. Niet goed afgestelde schoenplaatjes kunnen zorgen voor lichamelijke klachten, besteed dus veel aandacht aan de juiste afstelling of kies voor een bikefitting.

Als de op je nieuwe schoenen de schoenplaatjes gaat afstellen kun je als basis aanhouden dat de bal van de voet op het midden van de pedaalas valt. Dit is zowel voor race- als MTB-schoenen van toepassing.

De meest gebruikte schoenplaatjes onder wielrenners zijn Look en SPD-SL waarvan verschillende varianten zijn met meer of minder speling.

Hulp bij het kopen van fietsschoenen

Mocht je ondanks dit advies nog twijfels hebben over de juiste fietsschoenen dan helpen wij je graag verder. Neem gerust contact met ons op zodat wij samen kunnen bepalen wat voor jou de beste keuze is.